Întrebări frecvente

Ce este psihoterapia?

Ce tratează psihoterapia?

Ce este consilierea psihologică?

Ce vizează consilierea psihologică?

Care este diferența între psihoterapie și consiliere psihologică?

Cui se adresează intervențiile psihologice?

Ce se întâmplă în timpul unei evaluări psihologice?

1 Ce este psihoterapia?
Psihoterapia este o formă de intervenție psihologică, bazată pe relația dintre o persoană și un psihoterapeut. Aceasta presupune proceduri și tratamente colaborative utilizate pentru ameliorarea sau tratarea problemelor de natura psihologică. Scopul principal al psihoterapiei este acela de a facilita schimbări ale comportamentelor, atitudinilor, emoțiilor sau gândurilor dezadaptative ale persoanei aflate în psihoterapie (numit client sau pacient), care  impietează asupra unei vieți armonioase și fericite. Colaborarea dintre psihoterapeut și client este un factor esențial pentru succes. Pe parcursul psihoterapiei, specialistul psihoterapeut  susține clientul în a se cunoaște pe sine, în a-și identifica problemele și a găsi o rezolvare.
Psihoterapeutul este un specialist în sănătate mentală, atestat de Colegiul psihologilor din România, cu o educație academică și specializare post-universitară obligatorie. Activitatea sa include atât psihoterapia cât și consilierea psihologică.

2 Ce tratează psihoterapia?
Psihoterapia abordează suferințe psihice cum ar fi: anxietatea, atacul de panică, neliniștea, tristețea, nevroza, probleme legate de separarea de cineva important, depresia, probleme legate de identitate (Cine sunt?), traume (deces, boală, divorț, pierderi de sarcină, pierderea cuiva important, catastrofă etc.), tulburare psihosomatică, disfuncție sexuală, adicții și altele.

3 Ce este consilierea psihologică?
Consilierea psihologică este o formă de intervenție psihologică, bazată pe relația dintre o persoană și un psihoterapeut. Aceasta se adresează persoanelor aflate într-un moment de impas în viață, ce poate fi legat de situația personală, familială, profesională sau socială. Scopul principal al consilierii este de a-l ajuta pe client să își dezvolte capacitatea de a gestiona situația (situațiile) de criză prin optimizare și dezvoltare personală, autocunoaștere, adaptare eficientă la societate și la condițiile de viață. Rezultatul consilierii constă în îmbunătățirea puterii de a lua decizii eficiente și conforme cu dorințele și nevoile sale, de a putea gestiona optim resursele personale și de a putea să facă schimbările necesare atât în plan personal-psihologic, cât și în plan social.
Consilierul psihologic este un specialist în sănătate mentală, atestat de Colegiul psihologilor din România, cu o educație academică și specializare post-universitară obligatorie. Activitatea sa acoperă consilierea psihologică.

4 Ce situații sunt abordate în consiliere psihologică?
Consilierea psihologică vizează: conflicte personale (emoționale sau de comportament), conflicte familiale sau sociale, conflicte organizaționale, temeri (ex. legate pierderi, relații, suferințe fizice, sarcină,  naștere etc.), probleme de cuplu, relația cu copiii (consilierea copiilor sau/și a părinților), orientare vocațională.

5 Care este diferența între psihoterapie și consiliere psihologică?
Diferența între cele două forme de intervenție psihologică ține de obiectivele urmărite (mai complexe în psihoterapie) și de durata de timp necesară atingerii obiectivelor (psihoterapia presupune un număr mai mare de ședințe). Dacă în psihoterapie se urmărește o restructurare a persoanei, în consilierea psihologică se caută soluția unei situații de criză urmată de dezvoltarea capacității de adaptare la noile condiții de viață.

6 Cui se adresează intervențiile psihologice?
În intervențiile psihologice (psihoterapie sau consiliere psihologică)  modalitatea de lucru este fie individuală, fie de grup (ex.: familie), fie în grup (cu anumite tematici: persoane cu o anumită suferință, părinți, copii etc.) De asemenea persoanele care beneficiază de intervenții psihologice sunt femei sau bărbați, din categoriile de vârstă copii, adulți sau seniori.

7 Ce se întâmplă în timpul unei evaluări psihologice?
Adesea oamenii se întreabă ce se întâmplă în timpul unei evaluări psihologice.
În majoritatea cazurilor, evaluarea presupune întâlnirea cu un psiholog clinician (profesia abilitată să efectueze testări psihologice) în cabinetul psihologic. Persoana care are nevoie de evaluare va răspunde la întrebările psihologului, va rezolva teste utilizând creion și hârtie sau un calculator pe care este instalat testul. Unele din aceste activități au o limită de timp, altele nu sunt limitate în timp. Unele teste sunt despre cum citește sau scrie persoana respectivă (uzual la copii), altele despre calcule matematice (de obicei foarte simple), altele despre atenție, altele despre ceea ce simt sau ceea ce gândesc relativ la o situație particulară sau una generală. Uneori i se va cere persoanei să spună o poveste.
Psihologul poate va nota unele observații, întrucât observarea comportamentului persoanei evaluate este o parte integrantă a evaluării.
Este important de precizat faptul că se urmărește ca starea emoțională a persoanei evaluate să fie cât mai relaxată. Anxietatea, nervozitatea neliniștea pot influența rezultatele evaluării.
Rezultatele evaluării reprezintă un element important în identificare problemei reale cu care se prezintă persoana evaluată, un element de selecție a soluției de îmbunătățire sau schimbare în bine, așteptată.